Column sociaal juridische dienstverlening maart

Nog lang niet jarig
Door Ishara Esajas, sociaal juridische dienstverlening, SMWO
Voor de meeste mensen is de dag van hun geboorte een reden om een feestje te vieren. Aan deze dag kunnen echter ook belangrijke juridische gevolgen gekoppeld zijn, die automatisch in werking treden zodra iemand verjaart. Een voorbeeld is de dag waarop je achttien wordt en je nieuwe rechten krijgt, zoals het stemrecht. Een ander voorbeeld is het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar wat nu als de dag van je geboorte onduidelijk is?
Dit deed zich voor bij een cliënt van mijn collega. Deze meneer is lang geleden naar Nederland gekomen om hier een nieuw leven op te bouwen. Het geboortejaar is na aankomst in Nederland op de juiste wijze in zijn paspoort geregistreerd maar de dag waarop hij is geboren niet.
Meneer werkt jarenlang bij dezelfde werkgever waar hij, net als bij de Belastingdienst, wordt geregistreerd met als 'officiële' geboortedag 1 januari. Hij heeft deze datum ook al die jaren aangehouden als de datum waarop hij verjaart en het viert met zijn familie.
Tot zover dus geen problemen. Tot meneer de pensioengerechtigde leeftijd (bijna) bereikt. Zodra je de AOW-uitkering ontvangt, stopt de werkgever met het betalen van loon. Het (eventuele) opgebouwde pensioen en de AOW-uitkering komen daarvoor immers in de plaats en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitkerende instantie die gaat over de AOW.
In tegenstelling tot de werkgever en de Belastingdienst, blijkt de SVB bij onduidelijkheid over de geboortedag uit te gaan van 1 juli. Dat betekent dat dit een ‘inkomensgat’ van zes maanden oplevert, aangezien de werkgever van meneer 1 januari heeft aangehouden als einddatum en vanaf die dag stopt met het doorbetalen van het loon.
Meneer slaapt er slecht van en komt er zelf niet meer uit. Op het moment dat dit alles zich afspeelt, zit hij al langere tijd ziek thuis en bevindt hij zich in een kwetsbare situatie. Dat dit er nu ook nog bij komt, is eigenlijk teveel om te overzien. Mijn collega neemt de regelzaken daarom van hem over en schakelt met de gemeente, IND, SVB en zijn werkgever om tot een oplossing te komen.
Via de gemeente kan een aanpassing van de geboortedatum aangevraagd worden. De IND beslist vervolgens of het 1 januari of 1 juli wordt. Een proces wat enkele weken in beslag zal nemen. Om te voorkomen dat meneer al die tijd nog in onzekerheid blijft, neemt mijn collega ook alvast contact op met de werkgever. Gelukkig wordt er meegedacht en laten zij weten bereid te zijn het loon door te betalen mocht de IND uitgaan van 1 juli.
Na enkele weken is er dan eindelijk duidelijkheid. Niet 1 januari maar 1 juli zal de datum worden die in zijn paspoort wordt geregistreerd. Ondanks dat meneer dus nog lang niet jarig is, is hij opgelucht dat hij nu weer perspectief heeft. Na afloop ontvangt mijn collega dan ook het mooie bericht dat hij dankbaar is voor alle steun en dat hij dankzij haar hulp eindelijk weer rust heeft in zijn hoofd.
Wil je weten of wij jou kunnen helpen bij een juridisch of financieel probleem? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met een sociaal juridisch dienstverlener. Dit kan door te bellen met het Informatiepunt van SMWO via telefoonnummer (0113) 277 111.