Column sociaal juridische dienstverlening december
Een nieuw jaar, een nieuw begin
Door Ishara Esajas, sociaal juridische dienstverlening, SMWO
Meneer woont al meer dan tien jaar in zijn huurwoning. Hij kent de buurt goed en voelt zich er thuis. Nu heeft hij veel zorgen, want zijn verhuurder heeft te kennen gegeven dat hij de woning wil slopen. Het huis is erg verouderd en de verhuurder wil er een nieuwe woning bouwen.
In de brief die meneer meeneemt staat in het kort wat de plannen zijn. De woning wordt gesloopt omdat de verhuurder de woning nodig heeft voor ‘dringend eigen gebruik’ (sloop). Er is ook een akkoordverklaring bijgevoegd. Als meneer deze ondertekend terugstuurt, geeft hij toestemming aan de verhuurder om zijn huurcontract te beëindigen.
Meneer heeft gelukkig nog geen toestemming gegeven en we kunnen nog in bezwaar. Uit de rechtspraak blijkt dat in soortgelijke gevallen sloop enkel mogelijk is als een passende en gelijksoortige woning wordt aangeboden, voor zover mogelijk is. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Een huurder mag niet zomaar alles afwijzen puur om de sloop tegen te houden en de rechter stelt de huurder niet gauw in het gelijk. Soms moet de huurder genoegen nemen met minder dan hij zou willen.
Meneer is echter al op leeftijd. Hij heeft gezondheidsklachten en een beperkt netwerk. De woningen die hij tot nu toe aangeboden heeft gekregen, lagen in een andere wijk en waren niet gelijkvloers. In het bezwaarschrift geef ik aan dat meneer zijn belang om in de woning te blijven wonen zwaarder weegt. Hij is gebonden aan de wijk waar hij al die jaren al woont. Op zijn leeftijd nog verhuizen en in een andere wijk opnieuw beginnen is erg belastend. Daarnaast sluit een woning met een trap niet aan bij zijn behoefte. Door zijn gezondheidsklachten is traplopen erg lastig geworden.
Meneer is het eens met de inhoud van het bezwaarschrift en we sturen het naar de verhuurder. Precies een maand later belt meneer terug om te vertellen dat de verhuurder contact heeft opgenomen. Hij heeft een gelijkvloerse woning aangeboden gekregen in dezelfde wijk. Voor beide partijen een mooie uitkomst. Meneer is akkoord gegaan met het aanbod en kijkt zelfs een beetje uit naar de verhuizing: hij kan het nieuwe jaar nu beginnen in een nieuwe fijne woning.
Wil je weten of wij jou kunnen helpen bij een juridisch of financieel probleem? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met een sociaal juridisch dienstverlener. Dit kan door te bellen met het Informatiepunt van SMWO via telefoonnummer 0113 -277 111.