Organisatie

Jeugd- en jongerenwerk

  Veel van de activiteiten van SMWO is bedoeld voor kinderen en jongeren (0-23 jaar). De inzet van SMWO voor deze doelgroep heeft verschillende doelen:

 • ontmoeting en recreatie
 • voorlichting
 • dienstverlening
 • preventie
 • educatie 

Het jeugd- en jongerenwerk van de sector Welzijn is verdeeld over drie werksoorten: breedtesport, brede scholen en sociaal-cultureel werk.

Breedtesport

Kinderen en jongeren laten bewegen is een van de doelen van de activiteiten van breedtesport, maar niet de enige. Door kinderen te laten deelnemen aan sport- en spelactiviteiten leren ze omgaan met elkaar en de regels die daarbij horen te accepteren.

 

Activiteiten van breedtesport voor kinderen (4-12 jaar) zijn bijvoorbeeld de pleintjesactiviteiten en schoolsport. Voor jongeren zijn er bewegingsactiviteiten als zaalvoetbal en parkour.

Brede scholen

SMWO brede scholen biedt kinderen naschoolse activiteiten waarbij het accent ligt op verdieping. Dit gebeurt door bijvoorbeeld cursussen of workshops aan te bieden. De naschoolse activiteiten zijn geen vervanging voor de opvang na schooltijd.

Voorbeelden van activiteiten:
 • striptekenen
 • djembé
 • fotografie
 • kinderpersbrueau
 • techniek
 • websites maken
 • knutselen

 


Het aanbod wordt verdeeld over de verschillende (brede) scholen in de wijken en dorpen van de gemeente goes, zoals de Goese Polder, Goes-Zuid, Wolphaartdijk en Kloetinge. 

 

SMWO verzorgt de coördinatie van de activiteiten, zoals afstemming met de scholen, publiciteit en de begeleiding van van de stagiairs en vrijwilligers die betrokken zijn bij de uitvoering van de activiteiten.

Sociaal-cultureel werk

SMWO beschikt over een eigen jeugdcentrum in de wijk Goese Polder. Van maandag tot en met vrijdag worden daar 's middags en 's avonds activiteiten aangeboden voor kinderen en jongeren.

Van maandag t/m woensdag is er naschoolse inloop van 15.15 tot 17.00 uur, voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Op woensdagmiddag zijn kinderen van 4 tot 7 jaar welkom om te knutselen van 14.00 -15.00 uur.

Op donderdag en vrijdag is er voor kinderen van 8-12 jaar een gevarieerd aanbod met cursussen en workshops.

 

Tieners maken 's avonds gebruik van het Jeugdcentrum. Voor jongeren vanaf 12 jaar is er zowel een inloop als speciale activiteiten.

 

Tijdens de inlopen kunnen op aanvraag en in samenwerking met de jongeren activiteiten worden georganiseerd, zoals feesten met optredens, FIFA-toernooi, tafeltenniswedstrijden, LAN-party's.

In het jeugdcentrum is een muziekstudio gevestigd waar jongeren van 10 t/m 18 jaar muziek kunnen opnmen, beats maken; zelfstandig of met hulp van ervaren producers en beatmakers. Ook is er een professionele dj-booth waar jonge dj's kunnen oefenen. Geregeld worden er dj-workshops georganiseerd.

Jongeren kunnen zelf feesten te organiseren in het Jeugdcentrum waarbij ze zelf kunnen optreden of anderen kunnen inhuren.

In Goes-West worden jeugd- en jongerenactiviteiten aangeboden in de Paerdestal (Evertsenstraat 15).

Het aanbod (2013) bestaat uit :

 • woensdag 14.00 - 15.00 uur knutselen voor 4 tot 7 jaar
 • woensdag 15.00 - 17.00 uur, inloop voor 8 t/m 12 jaar
 • woensdag 19.00 - 21.00 uur, girlsnight, voor meisjes van 12 t/m 23 jaar
 • vrijdag 19.00 - 22.00 uur, teensnight, 12 t/m 23 jaar

 

Jongerenparticipatieprojecten

 

In de gemeente Goes organiseert het jongerenwerk verschillende activiteiten gericht op de participatie van jongeren.

Op dit moment (2013) zijn dat:

 • ondersteuning van de jongerenraad
 • jongerenpersbureau Newz Goes Around
 • discussie- en debatavonden over maatschappelijke onderwerpen, zoals Dodenherdenking, jongerenhuisvesting, softdrugs, respect, jeugd en leefbaarheid.

Het jongerenwerk van SMWO is actief betrokken bij projecten als "Laat ze niet (ver)zuipen". Onderdeel van dit project is in samenwerking met de gemeente Goes en andere partners stapavonden voor ouders organiseren, om ze te informeren over alles wat met uitgaan en alcoholgebruik door jongeren te maken heeft.

 

Ook is het jongerenwerk betrokken bij de preventieactiviteiten van softdrugsgebruik door jongeren. Ook hiervoor worden stapavonden georganiseerd voor ouders in coffeshops. Verder zijn er debatavonden en voorlichtingsactiviteiten voor jongeren. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met de coffeshops, gemeente Goes en Indigo Preventie.

 

Jongerenwerkers bezoeken hangplekken, cafés en coffeeshops in de gemeente Goes om in contact te komen met jongeren die eerder genoemde activteiten niet bezoeken. Er wordt voorlichting geven over alcohol- en drugsgebruik en verder over alles wat er voor hen gebeurd in de gemeente Goes.

 

Verder bemiddelt het jongerenwerk bij overlast door jongeren in de gemeente Goes. Samen met betrokkenen wordt gezocht naar passende oplossingen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met politie en gemeente.

 

Nieuws

NIEUW: Het Mantelzorgcafé

Op woensdag 20 september 2017 zijn alle mantelzorgers uit de gemeente Goes van harte welkom bij het eerste Mantelzorgcafé. Van 13.30 tot 15.00 uur kunnen mantelzorgers onder het genot van een kopje ...
Lees verder

Binnenkort starten er weer nieuwe cursussen

Weerbaarheid voor kinderen Een weerbaar kind is in staat aan te voelen wat hij of zij wel en niet wil, wat hij of zij wel en niet kan én kan daar ook naar handelen. Deze cursus helpt kinderen in ...
Lees verder

Cursusaanbod AVO voor vrijwilligersorganisaties in Goes

Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal. De bijeenkomsten ...
Lees verder

Naar Nieuws en agenda

 
ISO 9001 HKZ - Erkend Leerbedrijf Colibris